54. Sfânta Parascheva la Paris (16.10.2011)

Parohia Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva din Paris este prima parohie înființată de IPS Părinte Mitropolit Iosif după ce a fost hirotonit arhiepiscop în capitala Franței.
De 11 ani, de când mă aflu la Paris și m-am atașat de această parohie, ea este găzduită în cripta monumentalei biserici Saint Sulpice, a doua ca mărime din capitală după catedrala Notre Dame.

Cripta a fost adaptată cultului ortodox prin amplasarea unui iconostas sculptat în lemn, adus de Mitropolitul Iosif din Maramureșul său natal, pe care sunt așezate icoanele împărătești dăruite, împreună cu un veșmânt al Cuvioasei Parascheva, de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel pe vremea când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
În această parohie există un spirit de familie întreținut și prin mica gustare, cu ceai sau cafea, servită duminica după Sfânta Liturghie, în jurul căreia credincioșii români veniți din diferite regiuni ale țării, majoritatea studenți, dar și cei francezi, au ocazia să discute și să se cunoască mai bine.
Parohia are două hramuri: Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Iașului, și Sfânta Genoveva, ocrotitoarea Parisului, o fecioară care a trăit aici în secolul al V-lea.
Cuvioasa Parascheva a fost prăznuită mai întâi în ziua pomenirii ei, joi, 14 octombrie, printr-o Sfântă Liturghie săvârșită la ora 7 dimineata, pentru a permite credincioșilor să meargă apoi la servici.
Dar hramul parohiei a fost sărbătorit sâmbătă pentru a putea participa preoți și credinciosi de la toate cele cinci parohii ortodoxe românești si trei parohii ortodoxe franceze din regiunea pariziană care fac parte din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale.
După ce Sfânta Liturghie a fost savârșită în prezența Mitropolitului Iosif, corala parohiei, intitulată Carmina Romana, a interpretat cântece din repertoriul coral liturgic românesc.
Apoi numeroșii participanti au fost poftiti la o masă traditională românească pregătită de membrii ai parohiei. Credincioșii români originari din mai toate regiunile țării și din Basarabia, precum și cei francezi, greci, sârbi și ruși, s-au bucurat de praznicul Sfintei Parascheva cu bucate românești si vin franțuzesc.
La ceas de sărbătoare, am stat de vorbă cu preotul paroh Răzvan Ionescu, originar din București, și cu un membru al parohiei, matematicianul Gabriel Turinici, originar din Iași.
Amândoi predau în mediul universitar parizian.
Părintele Răzvan, doctor în inginerie biomedicală, pregătește actualmente o teză de doctorat despre relația dintre teologie și știintă.
Gabriel Turinici este profesor de matematică aplicată și director al departamentului de matematică și informatică la universitatea Paris Daufine.

Troparul pe care l-ați ascultat mai întâi în română, a fost cântat de un grup de tineri din Paris care ne-am reunit pentru a prezenta cântece românești la un concert de muzică liturgică ortodoxă susținut la biserica Sainte Croix des Armeniens din capitala Franței.

Același tropar l-ați ascultat apoi așa cum a fost interpretat la acest concert de corala Sfântul Siluan, singura formație de muzică psaltică în limba franceză din Paris. Formată din francezi, români, libanezi și greci, corala Sfântul Siluan dă răspunsurile la Sfânta Liturghie săvârșită în franceză o dată pe lună, sâmbăta, la parohia Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva din Paris.

Acest articol a fost publicat în Emisiuni. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.