53. Vocea română din lume aniversează un an (3.10.2011)

Săptămâna aceasta s-a împlinit un an de când am lansat pe undele Radio Trinitas Vocea română din lume.

Cu acest prilej aniversar vă propun astăzi să ne amintim de prima ediție a emisiunii.

În această nouă emisiune vă propun să ascultați români care, deși trăiesc în Occident, și-au păstrat identitatea lor culturală și spirituală românească. Ei nu și-au uitat patria mamă și reprezintă cu cinste România în țările unde locuiesc. Fie că lucrează în domeniul spiritual, cultural, știintific sau economic, aceștia oferă lumii o imagine frumoasă a poporului român. Ei ne împărtășesc experienta lor, care este interesantă atât pentru românii din țară cât și pentru cei din diaspora.

Dar mai întâi câteva cuvinte despre istoria diasporei noastre.

Prima comunitate românească din Occident a luat naștere când tineri boieri din Valahia și Moldova au venit la studii în capitala Franței. Centrul acestei comunități este, încă din secolul al XIX-lea, Biserica ortodoxă românească Sfinții Arhangheli, astăzi catedrală mitropolitană, situată în inima Parisului, în cartierul latin, pe malul stâng al Senei.
Biserica românească din Paris a fost adăpost și multor exilați politici, nevoiți să-și părăsească țara din cauza regimului comunist, care erau, până la sfârșitul anilor ’80, cei mai numeroși membrii ai diasporei.
Dar în ultimii 10, 20 de ani milioane de români, nevoiți acum de motive economice, au luat calea exilului, pentru a lucra în țările din Occident. Iar criza economico-financiară actuală continuă să amplifice acest fenomen fără precedent.
Pentru prima oară în istorie, românii au o diasporă atât de mare și atât de importantă pentru țară. Banii pe care cei plecați îi trimit periodic acasă reprezintă o sursă de oxigen esențială pentru viața economiei românești.
Dar acestă diasporă este foarte recentă și românii încă învață cum trebuie organizate comunitățile lor pentru a-și mentine unitatea, a-și afirma drepturile și a-și păstra identitatea românească.

Cea dintâi instituție care s-a implicat activ în organizarea diasporei a fost Biserica Ortodoxă Română. Parohia a fost de cele mai multe ori prima care i-a reunit într-o comunitate pe românii risipiți într-o țară străină.
Am considerat firesc, așadar, să-l invit în prima emisiune pe IPS Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Acest articol a fost publicat în Emisiuni. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.