66. Mănăstirea românească din Budapesta (8.01.2012)

Vă voi prezenta astăzi singura mănăstire românească din Budapesta, în dialog cu Părintele Protosinghel David Pop, superiorul acestui aşezământ monahal, „Sfântul Ioan Botezătorul”, dar și al Centrului Pastoral-Misionar şi Cultural „Sfântul Vasile cel Mare”.

Mănăstirea românească „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta

Mănăstirea românească „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta

Această comunitate monastică și-a sărbătorit ieri ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul, întâiul model ascetic al călugărilor, iar duminica trecută, la început de an, l-a sărbătorit pe Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul Centrului Pastoral-Misionar şi Cultural al românilor din Budapesta.

Slujbele se săvârșesc în Capela Ortodoxă Românească din strada Holló nr. 8, în inima capitalei Ungariei, capelă care adăpostește de peste un secol și singura parohie românească din Budapesta.

Părintele David Pop slujind în Capela Ortodoxă Românească din Budapesta

Părintele David Pop slujind în Capela Ortodoxă Românească din Budapesta

Începutul prezenței românilor în Ungaria se pierde în negura timpului, iar istoria lor se împletește cu istoria frământată a Transilvaniei.

Portretul ctitorului Emanuil Gojdu din incinta mănăstirii românești din Budapesta

Portretul ctitorului Emanuil Gojdu din incinta mănăstirii românești din Budapesta

Când, în drum spre Europa Occidentală, am trecut granița cu mașina în Ungaria, am întâlnit plăcuțe indicatoare bilingve care, prin numele românești ale localităților, aminteau că românii sunt prezenți și dincolo de hotarul de vest al țării noastre.

Poarta de intrare în complexul Gojdu din Budapesta

Poarta de intrare în complexul Gojdu din Budapesta

 

Placuță comemorativă dedicată lui Emanuil Gojdu

Placuță comemorativă dedicată lui Emanuil Gojdu

Pe acești români îi păstorește astăzi Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, cu sediul la Gyula, oraș al cărui nume românesc este Jula, unde românii sunt prezenți de veacuri.

La mănăstirea românească din Budapesta, l-am rugat pe Părintele David Pop să ne vorbească mai întâi despre istoria românilor de pe aceste meleaguri.

Părintele David Pop

Părintele David Pop

Așadar flacăra ortodoxiei românești, aprinsă în modesta capelă a mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din inima Budapestei, încălzește nu doar sufletele românilor dar și ale unora dintre maghiarii trăitori în acest frumos oraș străbătut de Dunăre. Aceasta este încă o mărturie despre vocația misionară a Bisericii noastre manifestată chiar dincolo de hotarul de limbă.

Acest articol a fost publicat în Emisiuni și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la 66. Mănăstirea românească din Budapesta (8.01.2012)

 1. Vlad Pop spune:

  Sarut mana, Preacuvioase Parinte! Spiritul romanesc si ortodox isi face din plin simtita prezenta in cadrul slujbelor savarsite de catre dumneavoastra, impreuna cu bunele maicute. A fost o onoare pentru mine sa va cunosc personal. Va doresc multa sanatate si putere de munca!Doamne Ajuta!

  Vlad Pop,
  Tg.Mures

 2. Buruceagga spune:

  Venim de paste la Budapesta. (De pastele ortodox) La ce ora se deschide Sf. Biserica?

 3. gabriel spune:

  E foarte frumos la manastirea de pe strada Hollo nr 8.
  Chiar daca am intrat intr-o zi de luni la o ora nepotrivita 20:00, am fost primit cu ospitalitate si am reusit sa ma inchin sfintelor icoane de pe altarul capelei. Maicile sunt primitoare. Se simte un duh de rugaciune de la intrarea in capela.
  Sfanta Liturghie se savarseste in fiecare zi, daca parintele nu este bolnav sau daca nu apar alte probleme neprevazute.
  Doamne ajuta !

 4. Pop Gheorghe spune:

  Unde găsesc biserica românească in Budapesta , adresa exactă (str.sicartirul)

 5. Ovidiu Cloțea spune:

  Doamne ajută!
  Ne bucurăm din suflet să găsim o Mănăstire ortodoxă română în Budapesta. La ce oră începe Sf. Liturghie în 03.09.2017
  Slujba se va ține pe str. Hollo nr. 8?
  Mulțumim!
  +40723319661

 6. Iacobut Vasile Ciprian spune:

  Sarut mana părinte, cum as putea intra in contact cu dvs.? Sunt nascut in Suceava stabilit in Esztergom! Multumesc anticipat! Doamne ajuta!