Vă propun astăzi întâlnirea cu doi români care și-au dat mâna pentru a prezenta lumii frumusețea folclorului românesc.
Cu ocazia zilei naționale a României, celebrul naist Gheorghe Zamfir de la București și omul de afaceri Iurie Borș cu orchestra sa de la Chișinău au încins o horă a unirii peste Prut și au învârtit-o prin toată Europa, din Basarabia până-n Franța.
Pretutindeni pe unde a răsunat acest concert mult așteptat, la Padova, Milano, Bruxelles și Paris, români din Basarabia și România au jucat hora în diaspora.
Turneul, organizat de Institutul Cultural Român de la Bruxelles, a început duminică, 21 noiembrie, la Chișinău și s-a încheiat după o săptămână, duminica trecută, la Paris.
Aici, în sala Teatrului Marie Bell, maestrul Zamfir, copleșit de emoție, a împărtășit unui public călduros aminitiri din vremea carierei sale internaționale începute la Paris în urmă cu 40 de ani.
Apoi a interpretat, la același vechi nai de care nu se desparte niciodată, celebrul cântec pe care românul parizian Vladimir Cosma l-a compus pentru filmul Marele Blond cu un pantof negru.
Tatăl lui Vladimir, maestrul centenar Teodor Cosma, îmi povestea ieri că n-a fost ușor să-l aducă pe tânărul Gheorghe Zamfir din România, în acea vreme de dictatură comunistă, pentru a cânta la Paris melodia care l-a făcut cunoscut în lumea întreagă.
Să ascutăm acest cântec în interpretarea lui Zamfir de acum 40 de ani, înainte de interviul pe care l-am realizat cu marele naist la sfârșitul concertului său parizian.
Acest cântec îndrăgit de români, Ciocârlia, difuzat și astăzi la Radio Classic din Paris, a constituit punctul culminant al concertului.
În tot acest turneu prin Europa, Gheorghe Zamfir a fost însoțit de Iurie Borș, fondatorul orchestrei Creator Art care l-a acompaniat.
Născut într-un sat de lângă Chișinău, Iurie Borș și-a hrănit sufletul încă din copilărie cu frumusețea folclorului românesc.
După ce a început să producă mobilă și a reușit în afaceri, și-a împlinit visul de a crea o orchestră care să ducă faima cântecului nostru popular în lumea largă.
Prin concertele sale, orchestra Creator Art – Iurie Borș alinează dorul de țară al românilor din diaspora, originari de pe ambele maluri ale Prutului.
L-am rugat pe acest om de afaceri blajin și modest să ne spună mai întâi cum a luat naștere această colaborare cu maestrul Gheorghe Zamfir.
La umbra stejarului din vremea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, pe pământul rodnic al Basarabiei cresc de veacuri până astăzi români adevărați.
Iurie Borș afirmă identitatea românească a basarabenilor, promovând în lume folclorul nostru autentic.
Mărturia lui amintește și românilor de pe celălalt mal al Prutului, precum și celor din diaspora, că păstrarea identității românești este posibilă doar printr-o luptă permanentă împotriva uitării, cu armele spirituale ale culturii.