Hristos a înviat !
Sunt Bogdan Florin Vlaicu și vă spun bun găsit tuturor la Vocea română din lume, o emisiune a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.
Astăzi, în duminica a treia după Paști, numită și Duminica Mironosițelor, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfintele Femei purtătoare de mir, primele persoane care s-au învrednicit să-l vadă pe Hristos înviat.
Astfel, astăzi este o adevărată sărbătoare a femeilor creștine.
De aceea dedic această emisiune tuturor doamnelor și domnișoarelor care o ascultă și le urez o sărbătoare frumoasă.
Dacă Sfântul Evanghelist Ioan, pe care-l sărbătorim tot astăzi, 8 mai, o menționează doar pe Maria Magdalena, Sfântul Marcu scrie astfel în Evanghelia sa : „ După ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, şi Salomeea au cumpărat miresme, ca să vină să-L ungă. Şi dis-de-dimineaţă, în prima zi a săptămânii, (Duminică), pe când răsărea soarele, au venit la mormânt. Şi ziceau între ele: Cine ne va prăvăli nouă piatra de la uşa mormântului?”
Așadar, nici teama de ostașii care erau de strajă la mormântul Mântuitorului, nici piatra foarte mare de la intrare, nu le-au putut opri pe cele trei Sfinte Femei Mironosițe să vină pentru a împlini datina populară și religioasă de a unge cu mir trupul Domnului lor.
Și astăzi femeile sunt primele care păstrează, practică și transmit mai departe tradițiile creștine privind înmormântarea și pomenirea morților, pregătind astfel învierea celor adormiți. Aceste tradiții sunt mai prezente în cultul creștin ortodox decât în orice altă confesiune și sunt mai dezvoltate la români decât la orice alt popor.
Dar, pe lângă această purtare de grijă de mironosiță pentru cei adormiți, românca este principala persoană care cultivă în diaspora și alte tradiții folclorice românești moștenite din țară, majoritatea acestora fiind prelungiri ale sărbătorilor creștine la biserică și
acasă.
Ea participă și în acest mod la păstrarea identității românești, a cărei coordonată, pe lângă cele fundamentale – credința și limba, este și folclorul.
Pentru a ne vorbi despre acest subiect am invitat-o pe doamna academician Sabina Ispas, directoarea Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” din București.
Fiică de preot, și-a făcut o profesiune de credință din a revela sensurile creștine ascunse ale tradițiilor populare românești.
Teza sa de doctorat în științe filologice s-a intitulat: Raporturi între literatura apocrifă, cărți populare și folclor. Ciclul solomonian în cultura română.
Sabina Ispas a studiat în special colindele, pe care le-a cules în lucrările sale Sub aripa cerului și Colindatul tradițional românesc. Sens și simbol.
În urma inițiativei și strădaniei sale, doina și călușul au fost înscrise oficial la UNESCO drept elemente reprezentative ale patrimoniului cultural imaterial românesc.
În anul 2009 a fost aleasă membru titular al Academiei Române.
În emisiunea de astăzi ați putut asculta documente sonore din Arhiva Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”.