32. Pelerinaj în America (15.05.2011)

Hristos a înviat !

Sunt Bogdan Florin Vlaicu și vă spun bun găsit tuturor la Vocea română din lume, o emisiune a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Astăzi s-a încheiat pelerinajul anual organizat de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale le moaștele Sfântului Ioan Casian de la Marsilia.

Sfânt străromân născut în anul 365 lângă orașul Tomis, Constanța de azi, Ioan Casian a întemeiat prima mănăstire din Occident în Galia, Franța de azi, la Marsilia, mănăstirea Sfântul Victor unde se păstrează sfintele sale moaște.

Pelerinajul a început ieri seară, la biserica Sfântul Victor, unde delegaţia Bisericii ortodoxe Române, condusă de Înaltpreasfintitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi
Meridionale, a fost primită de către Monseniorul Georges Pontier, Arhiepiscopul catolic al Marsiliei. Mitropolitul Iosif a oficiat slujba vecerniei ortodoxe, urmată de închinarea la moaştele Sfântului Ioan Casian și o scurtă prezentare istorică.

Astăzi dimineață, la Biserica Ortodoxă Română Sfintii Trei Ierarhi din Marsilia, Mitropolitul Iosif a săvârșit dumnezeiasca liturghie, urmată de o agapă şi de o invitaţie la discuţii libere cu participanții la pelerinaj.

Dar vinerea viitoare moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, făcătorul de minuni, ce se află la mânăstirea Radu Vodă din Bucureşti, vor pleca în pelerinaj către românii din SUA. O delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va aduce sfintele moaște mai întâi în Catedrala Sfinților
Împăraţi Constantin şi Elena din Chicago, unde vor fi întâmpinate de IPS Arhiepiscop Nicolae al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi. Aici moaștele Sfântului
Nectarie vor rămâne spre închinare până pe 23 mai, când își vor continua pelerinajul prin 10 parohii românești din America până pe 6 iunie când se vor întoarce la București.

Vă propun aşadar o întâlnire cu IPS Arhiepiscop Nicolae al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi.

Născut în 1967 în cel mai mare oraș-port al ţării, Constanța, Părintele Nicolae Condrea avea să-şi poarte paşii peste mări şi ţări spre a-i păstori pe românii care trăiesc departe.

Din 1994 a slujit ca preot la parohia românească din Stuttgart, în Germania.

În 2001 a obţinut titlul de doctor în teologie la Strabourg, în Franţa.

La 9 martie 2002, în Statele Unite, a fost ales Arhiepiscop la Congresul special electoral al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române în America și Canada, alegere validată în unanimitate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Tânărul Arhiepiscop Nicolae a devenit astfel întâi-stătătorul celei mai întinse eparhii româneşti, care acoperă două continente : America de Nord şi America de Sud.

L-am rugat pe IPS Arhiepiscop Nicolae să ne vorbească mai întâi despre istoria prezenţei românilor în America.

Vineri 29 aprilie, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, cei doi arhiepiscopi români din America, IPS Nicolae și IPS Nathaniel au slujit împreună la Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena din Chicago. IPS Arhiepiscop Nicolae a mulțumit IPS Arhiepiscop Nathaniel pentru împreuna slujire cu ocazia primei vizite la Catedrala română și la Centrul
Eparhial din Chicago. Deasemeni, despre dorința de a sluji împreună până la împlinirea planului de unitate al românilor ortodocși din America, ca un exemplu de împreună lucrare în Biserica Mântuitorului Iisus Hristos.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Acest articol a fost publicat în Emisiuni. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>