17. Românul european (30.01.2011)

Vă propun o întâlnire cu un “român european”. Această expresie, pe care ne-o va explica astăzi, îl caracterizează foarte bine pe domnul academician Eugen Simion.

Născut în 1933 lângă Ploiești, tânărul filolog Simion a colaborat cu Perpessicius la cercetarea și punerea în valoare a operei poetului nostru național Mihai Eminescu, activitate pe care a continuat-o, sub o formă sau alta, până astăzi.

Din 1964 predă istoria literaturii române, teorie literară și literatură comparată la Facultatea de Litere a Universității din București.

Între anii 1970 și 1973 a fost profesor invitat la Sorbonna, unde a predat cursuri despre cultura și civilizația română. Aici, la Paris, i-a cunoscut pe Eugen Ionescu, Mircea Eliade și Emil Cioran, care vor deveni, mai târziu, subiecte ale studiilor sale aprofundate.

După întoarcerea în țară, și-a publicat în 1977 jurnalul său parizian sub titlul Timpul trăirii, timpul mărturisirii, lucrare editată de cinci ori până în prezent.

Între anii 1998 și 2006, Eugen Simion a fost președintele Academiei Române, al cărei membru este din 1991.

În 1999 a creat Fundația Națională pentru Știință și Artă, al cărei președinte este și astăzi.

Acad. Eugen Simion împreună cu acad. Mihai Cimpoi de la Chișinău în Aula Academiei Române, la Ziua Culturii Naționale, 15.01.2011

Acad. Eugen Simion împreună cu acad. Mihai Cimpoi de la Chișinău în Aula Academiei Române, la Ziua Culturii Naționale, 15.01.2011

L-am numit pe Eugen Simion și „părintele Zilei Culturii Naționale”, sărbătorită pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, având în vedere rolul esențial pe care l-a avut în instituirea acesteia.

Actuamente este membru corespondent al Academiei de Științe Politice și Morale din Franța, precum și membru al Academiilor din Danemarca, Spania, Grecia și Republica Moldova.

L-am rugat mai întâi pe academicianul Eugen Simion să ne vorbească despre Fundația Națională pentru Știință și Artă.

Așadar expresia „cetățean european” rămâne o formulă abstractă, dacă nu se concretizează într-una dintre diferitele culturi europene.

Noi putem fi cu adevărat europeni numai ca „români europeni”, în duhul celor care au fost astfel încă din zorii istoriei noastre.

Pentru că astfel s-au arătat deja prin cultura și faptele lor Sfinții Voievozi Ștefan cel Mare, Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Acest articol a fost publicat în Emisiuni și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la 17. Românul european (30.01.2011)

 1. Ion Caramache spune:

  Stimate domnule Valcu, ati prezentat o informatie FALSA. Numitul Eugen Simion
  NU ESTE ” Actuamente este membru corespondent al Academiei de Științe Politice și Morale din Franța,”
  In primul rand titlul de membru corespondent este un titlu INEXISTENT printre cei care au numele asociate cu Academia de stiinte morale si politice din Paris.
  Numitul Eugen Simion este CORESPONDENT la Sectia generala ( Sectia VI ) a academiei mentionate mai sus unde ocupa strampontina numarul 8 ocupata anterior de Giovanni Agnelli, fostul patron al societatii FIAT din Italia. Acest lucru ma lasa sa presupun ca corespondentul Eugen Simion si Giovanni Agnelli au avut ceva in comun: automobilul. Simion sa-l foloseasca si Agnelli sa-l construiasca. Daca aveati probitate ziaristica si profesionalism gazetaresc, nu va era greu sa accesati site-ul oficial http://www.asmp.fr/presentation/correspondants.htm.
  Cum acestea va lipsesc, v-ati lasat amagit de minciunile poltronului Eugen Simion.

  • Bogdan Vlaicu spune:

   Stimate domnule Caramache, vă mulțumesc pentru acest comentariu, mărturie că ați ascultat emisiunea sau, cel puțin, ați citit cu atenție prezentarea mea de pe acest site.
   Nu sunt însă de acord cu concluziile dumneavoastră.
   V-am răspuns în emisiunea mea de astăzi, din care menționez acest pasaj:

   „Eugen Simion este membru în 4 academii din Europa și corespondent al Academiei de Științe Politice și Morale din Franța.
   Am precizat doar ultimul său titlu în urma sugestiei făcute, într-un comentariu pe site-ul emisiunii, voceadiasporei.mitropolia.eu, de domnul Ion Caramache, un ascultător care a insistat asupra folosirii termenului „corespondent” în loc de „membru corespondent”, așa cum îl preluasem din biografia invitatului meu în emisiunea pe care i-am consacrat-o.
   Dar pe domnul academician Eugen Simion nu l-am invitat pentru mulțimea titlurilor sale, pe care nici nu am considerat necesar să le repet astăzi, cu atât mai puțin să le verific.
   Prefer să mă călăuzesc după cuvântul lui Hristos : „fiecare pom se cunoaşte după roadele lui”.
   De peste o jumătate de veac activitatea omului de cultură Eugen Simion aduce multe roade bune. Unele dintre acestea au fost menționate în emisiunea trecută, altele vor fi prezentate astăzi.”

   Am făcut, așadar, precizarea pe care mi-ați sugerat-o.
   Dar nu consider că probitatea și profesionalitatea unui jurnalist constă în verificarea a cinci sau mai multe titluri ale unui om de talia academicianului Eugen Simion, titluri menționate într-o biografie pe care mi-a oferit-o.
   Cred că misiunea mea este mai degrabă să surprind și să transmit cât mai bine un mesaj folositor pentru sufletul ascultătorilor, fără a stărui asupra unor detalii puțin interesante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>