1. Diaspora română între istorie și actualitate (03.10.2010)

Catedrala ortodoxă românească Sfinții Arhangheli, din Paris

Catedrala ortodoxă românească Sfinții Arhangheli, din Paris

Prima comunitate românească din Occident a luat naștere când tineri boieri din Valahia și Moldova au venit la studii în capitala Franței. Centrul acestei comunități este, încă din secolul al XIX-lea, Biserica ortodoxă românească Sfinții Arhangheli, astăzi catedrală mitropolitană, situată în inima Parisului, în cartierul latin, pe malul stâng al Senei.
Biserica românească din Paris a fost adăpost și multor exilați politici, nevoiți să-și părăsească țara din cauza regimului comunist, care erau, până la sfârșitul anilor ’80, cei mai numeroși membrii ai diasporei.
Dar în ultimii 10, 20 de ani milioane de români, nevoiți acum de motive economice, au luat calea exilului, pentru a lucra în țările din Occident. Iar criza economico-financiară actuală continuă să amplifice acest fenomen fără precedent.
Pentru prima oară în istorie, românii au o diasporă atât de mare și atât de importantă pentru țară. Banii pe care cei plecați îi trimit periodic acasă reprezintă o sursă de oxigen esențială pentru viața economiei românești.
Dar acestă diasporă este foarte recentă și românii încă învață cum trebuie organizate comunitățile lor pentru a-și mentine unitatea, a-și afirma drepturile și a-și păstra identitatea românească.

IPS Mitropolit Iosif vorbind la catedrala română din Paris

IPS Mitropolit Iosif vorbind la catedrala română din Paris

Cea dintâi instituție care s-a implicat activ în organizarea diasporei a fost Biserica Ortodoxă Română. Parohia a fost de cele mai multe ori prima care i-a reunit într-o comunitate pe românii risipiți într-o țară străină.
Am considerat firesc, așadar, să-l invit în prima emisiune pe IPS Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Acest articol a fost publicat în Emisiuni și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la 1. Diaspora română între istorie și actualitate (03.10.2010)

 1. Iulian Nistea spune:

  Felicitari pentru aceasta noua emisiune. Sa fie de folos la cât mai multi !

  Doamne ajuta.

 2. Dulamita Monica si Catalin spune:

  Si noi transmitem felicitarile noastre pentru aceasta emisiune si uram viata indelungata, sanatate si spor realizatorilor si participantilor!
  Doamne ajuta!

 3. Nitu Angelica spune:

  DOAMNE AJUTA,

  NE DESCHIDETI CALEA SPIRITUALA CATRE DIASPORA, CATRE FRATII NOSTRI CARE TRAIESC DEPARTE DE TARA, DAR NU DEPARTE DE TOT CEEA CE INSEAMNA SPIRITUALITATE CRESTIN-ORTODOXA. NE FACETI CUNOSCUTA ACTIVITATEA BISERICII NOASTRE STRAMOSESTI DINCOLO DE HOTARELE ACESTEI TARI ATAT DE MINUNATE SI CU UN TRECUT ATAT DE BOGAT IN SPIRITUALITATE SI TRAIRE ORTODOXA. IN NUME PERSONAL VA MULTUMESC SI VA UREZ SUCCES IN TOT CEEA CE FACETI IN SLUJBA BISERICII SI A TARII, AVAND CA EXEMPLU VIATA DOMNULUI SI MANTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, CARE SI-A DAT VIATA PENTRU A ADUCE LUMEA LA CUNOSTINTA ADEVARULUI SI A CUNOASTE ADEVARATA LIBERTATE, CEA IN DUMNEZEU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>