Vă voi prezenta astăzi cea mai veche parohie ortodoxă română din sudul Italiei, aflată în Bari, orașul Sfântului Nicolae.
Sfântul Nicolae a trăit în secolul al IV-lea și a fost arhiepiscop al Mirei, un port al provinciei Lycia, din partea răsăriteană a Imperiului roman, care se află astăzi în Turcia. După ce a trecut la Domnul, încununat cu nimbul sfințeniei, moaștele sale au fost venerate în catedrala orașului.
Dar în anul 1087, la câțiva ani după schisma din 1054 care a separat Apusul catolic de Răsăritul creștin ortodox, cavalerii cruciați au adus trupul Sfântului Nicolae la Bari, unde se află și astăzi, adăpostit de cripta monumentalei Basilici San Nicola.
Astfel, Sfântul Nicolae poate fi considerat cel mai vechi emigrant ajuns în Bari din Estul ortodox.
În amintirea acestui fapt, în cripta Basilicii San Nicola a fost amenajată o capelă ortodoxă.
Românii care au venit în ultimele decenii la Bari s-au bucurat să găsească aici moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, atât de venerat în țara noastră.
Venit din Oltenia natală, Părintele Mihai Drigă a fondat parohia ortodoxă română din Bari în anul 1983.
Vreme de 20 de ani a slujit chiar lângă moaștele Sfântului Nicolae, în modesta capelă ortodoxă amenajată în cripta basilicii catolice.
Dar numărul românilor din Bari a crescut mult în ultimii ani și astăzi slujbele sunt oficiate în biserica Sfântul Grigorie aflată în stânga Basilicii San Nicola și cu două secole mai veche decât aceasta.
Actualmente, în Italia se află cea mai mare comunitate românească din diaspora. Cei peste 1.100.000 de români constituie aici cea mai importantă minoritate națională și principala comunitate ortodoxă, organizată deja în peste 120 de parohii.
Pentru prima dată, după aproape un mileniu de la marea schismă din 1054, un episcop ortodox are sediul la Roma : este vorba despre Preasfințitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a doua Biserică din acestă țară, ca mărime, după Biserica Romano-Catolică.
La praznicul Nașterii Maicii Domnului din 8 septembrie, Italia a recunoscut oficial Episcopia Ortodoxă Română printr-un document semnat de primul ministru Silvio Berlusconi.
Documentul a fost semnat apoi de președintele Italiei, Giorgio Napolitano, tot într-o zi de praznic ortodox, la Înălțarea Sfintei Cruci din 14 septembrie.
Potrivit Departamentului de informare şi mass-media al Episcopiei Italiei, această recunoaştere oficială reprezintă încununarea eforturilor şi a jertfelniciei celor care au pus bazele primelor comunităţi ortodoxe româneşti în Italia şi a tuturor celor care au continuat
şi au dezvoltat această lucrare, preoţi şi mireni, până la stadiul la care ea se află în prezent.
Printre acești pionieri ai Ortodoxiei noastre în Italia s-a aflat și Părintele protopop Mihai Drigă, pe care l-am rugat să ne vorbească mai întâi despre începuturile parohiei ortodoxe române Sfânta Treime din Bari.
Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei a fost recunoscută de statul spaniol în luna aprilie.
Preasfinţitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, a primit recent un episcop vicar, pe Preasfințitul Ignatie Trif, care a fost hirotonit, pe 11 decembrie, în Catedrala din Paris a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.
Hristos a Inviat !
Sunt deja cativa ani de cand, avand drum prin Italia, am planificat sa ajung si la Bari, la locul unde se afla moastele Sfantului al carui nume-l port. Spunand preotului Popescu de la Biserica Icoanei din Bucuresti despre intentia mea, m-a rugat sa-l caut pe parintele Driga pentru a-i transmite gandul sau de bine.
Am ajuns la Basilica intr-o zi de 5 decembrie, seara. Am descoperit mormantul Sfantului si am ramas coplesit, ascultand toata seara rugaciunile unui monah venit tocmai de la Putna. In acea seara l-am vazut intaia data pe parintele Driga. Fara sa stiu la inceput despre cine este vorba, mi-a atras atentia cum a venit si s-a rugat in fata grilajului mormantului. Am inteles mai apoi ca aceasta face parte dintr-un adevarat ritual, zilnic trecand sa-i multumeasca si sa se roage Sfantului.
De atunci l-am vazut de mai multe ori pe parintele Mihai Driga. Am participat cu smerenie si speranta la slujbele pe care le tine in biserica San Gregorio sau langa mormant (in zilele de 6 decembrie).
Vin multi, foarte multi romani la slujbele sale. Toti cei care ajungem acolo, plecam cu speranta ca Dumnezeu si Sfantul Nicolae nu ne vor lasa si ne vor sprijini pe drumurile vietii noastre. La fel cum dorim sa-i fie sprijin si ajutor si parintelui Mihai Driga.
Doamne Ajuta.
Parintele Mihai Driga este un preot cu mult har,sint fascinata de slujbele care le tine in biserica sf.Gregorio este un bun prieten si un bun sfatuitor ,pentru noi romanii este ca un tata ,sa ne traiti parinte si sa va dea bunul Dumnezeu multa sanatate .Doamne ajuta !
am fost la bari la sf, nicolae de2 ori lam cunoscut pe parintele mihai driga este un preot cu har pomelnicile care le am lasat si dorintele mele toate sau indeplinit ma rog la bunul dumnezeu sa i dea sanatate si har in continoare doamne ajutal amin
Cum asi putea sa vorbesc cu parintele de la biserica ortodoxa Bari, pentru ca asi vrea sa ma spovedesc, .Nu mam mai impartasit si spovedit de aproape 10 ani, astept um raspuns ” va multumesc