77. Zilele Basarabiei (25.03.2012)

Vă propun să ne amintim în această zi de al doilea stat românesc, vecin cu țara noastră.

Pentru că în aceste zile are loc a V-a ediție a Festivalului „Zilele Basarabiei la București”, inițiat de Organizaţia Studenţilor Basarabeni.

Început ieri printr-o serie de concerte susținute de interpreți din Republica Moldova, festivalul continuă mâine cu lansarea cărții profesorului Ștefan Purici, Istoria Basarabiei, la Facultatea de Drept din capitală, la ora 17.

Membrii Sfatului Țării, artizanii Unirii Basarabiei cu România

Membrii Sfatului Țării, artizanii Unirii Basarabiei cu România

Marți, 27 martie, când se vor împlini 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, festivalul se va încheia cu un omagiu adus artizanilor Unirii, membrilor Sfatului Țării, la cimitirul mănăstirii Cernica.

În această seară are loc, la Sala Unirii din Alba Iulia, deschiderea oficială a celei de-a doua ediţii a Congresului Tinerilor Basarabeni.

La Paris, tineri din Basarabia și din România au creat asociația „Toți români” care promovează cultura românească.

În 2010 ei au întâmpinat ziua națională a României printr-un concert de folclor organizat împreună cu Institutul Cultural Român de la Bruxelles.

Acest concert i-a reunit pe celebrul naist Gheorghe Zamfir din București și orchestra Creator Art a omului de afaceri Iurie Borș din Chișinău. Aceștia au încins o horă a unirii peste Prut și au învârtit-o, în turneu, prin toată Europa, printr-o serie de concerte la Chișinău, Padova, Milano, Bruxelles și Paris.

 

În sala Teatrului Marie Bell din capitala Franței, maestrul Zamfir, copleșit de emoție, a împărtășit unui public călduros aminitiri din vremea carierei sale internaționale începute la Paris în urmă cu 40 de ani. Apoi a interpretat, la același vechi nai de care nu se desparte niciodată, celebrul cântec pe care românul parizian Vladimir Cosma l-a compus pentru filmul Marele Blond cu un pantof negru. Să-l ascutăm, în interpretarea lui Zamfir de acum 40 de ani, înainte de interviul pe care l-am realizat cu marele naist la sfârșitul concertului său din Paris.

 

Acest cântec îndrăgit de români, Ciocârlia, difuzat și astăzi la Radio Classic din Paris, a constituit punctul culminant al concertului de la Paris.

În tot acest turneu prin Europa, Gheorghe Zamfir a fost însoțit de Iurie Borș, fondatorul orchestrei Creator Art care l-a acompaniat.

Născut într-un sat de lângă Chișinău, Iurie Borș și-a hrănit sufletul încă din copilărie cu frumusețea folclorului românesc.

După ce a început să producă mobilă și a reușit în afaceri, și-a împlinit visul de a crea o orchestră care să ducă faima cântecului nostru popular în lumea largă.

Prin concertele sale, orchestra Creator Art – Iurie Borș alinează dorul de țară al românilor din diaspora, originari de pe ambele maluri ale Prutului.

L-am rugat pe acest om de afaceri blajin și modest să ne spună mai întâi cum a luat naștere această colaborare cu maestrul Gheorghe Zamfir.

La umbra stejarului din vremea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, pe pământul rodnic al Basarabiei cresc de veacuri până astăzi români adevărați.

Iurie Borș afirmă identitatea românească a basarabenilor, promovând în lume folclorul nostru autentic.

Mărturia lui amintește și românilor de pe celălalt mal al Prutului, precum și celor din diaspora, că păstrarea identității românești este posibilă doar printr-o luptă permanentă împotriva uitării, cu armele spirituale ale culturii.

Acest articol a fost publicat în Emisiuni. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.