64. Crăciunul la reședința mitropolitană (25.12.2011)

Bun găsit tuturor la ultima ediție din acest an a Vocii  române din lume, emisiunea Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Sunt Bogdan Florin Vlaicu și vă urez ca Pruncul dumnezeiesc, Iisus Hristos, cel mai mare dar primit de oameni de la Dumnezeu, să vă lumineze sufletele cu bucuria cea mare a nașterii Sale de astăzi.

Nașterea Domnului, mozaic din Palermo, Italia

Nașterea Domnului, mozaic din Palermo, Italia

Vă ofer în dar această emisiune specială de Crăciun, împodobită cu minunate colinde din România și din alte țări unde trăiesc români.

Închinarea magilor, miniatură de Marie Lavie, Paris

Închinarea magilor, miniatură de Marie Lavie, Paris

Nașterea Domnului este un prilej potrivit să ne amintim de familia și de țara în care ne-am născut.

Dar această sărbătoare ne amintește și de faptul că Mântuitorul a trebuit să ia calea exilului încă de prunc și să fugă în țară străină, în Egipt, pentru a scăpa de prigoana stăpânitorului țării Sale.

Fuga în Egipt

Fuga în Egipt

Astfel, pe acest prunc exilat, Iisus Hristos, îl simt astăzi mai aproape românii care au ajuns în exil din pricina unei prigoane politice sau economice.

În catedrala exilului românesc, Sfinții Arhangheli, din Paris am stat de vorbă cu Înalt Preasfinţitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, care a săvârșit aici slujba Nașterii Domnului de astăzi.

Mâine dimineață, în a doua zi de Crăciun, va oficia slujba hramului bisericii de lemn, Soborul Maicii Domnului, de la reședința sa mitropolitană din Limours, lângă Paris.

La Limours se află sediul administrativ al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Reşedinţa mitropolitană a fost inaugurată în urmă cu 10 ani, în 2001, într-un impozant imobil din secolul al XIX-lea, fosta locuință a marelui diplomat român Nicolae Titulescu, cunoscută în Limours sub numele de « casa românească ».

Doi ani mai târziu, Mitropolitul Iosif a săvârşit slujba de aşezare a pietrei de temelie a bisericii şi de începere a lucrărilor. Biserica tradițională din lemn a fost adusă de Înalt Preasfinţitul Iosif din Maramureșul său natal și asamblată în curtea reședinței în mai puțin de două luni.

Această biserică maramureșană, unică în Franța, a devenit curând un motiv de mândrie pentru primarul și locuitorii din orășelul Limours.

Interiorul a fost împododobit cu o splendidă pictură murală de iconarul diacon Nicolae Bălan.

Biserica a fost sfinţită, pe 11 iulie 2009, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu 15 ierarhi ortodocși români și străini, în prezenţa a numeroși preoţi şi credincioşi veniți din toată Europa.

Mâine dimineață, această biserică va fi plină de românii veniți să participe la Sfânta Liturghie săvârșită de Mitropolitul Iosif.

După-amiază copiii vor primi daruri de la Moș Crăciun lângă bradul împodobit din reședința mitropolitană.

Iar seara vor veni să colinde la Limours preoți și credincioși români și francezi de la cele opt parohii și cele două mănăstiri din regiunea pariziană și departamentul Ile-de-France, care fac parte din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. Maicile de la Mitropolie îi vor întâmpina cu bucate tradiționale românești de Crăciun.

Copii, tineri și vârstnici vor cânta colinde până târziu spre miezul nopții și astfel, încălziți de bucuria Nașterii Domnului, se vor simți mai aproape de țara unde s-au născut.

Mulți francezi au fost fascinați când au descoperit frumusețea și bogăția neasemuită a colindelor românești, precum cunoscutul teolog ortodox Olivier Clément, de vrednică pomenire, care îmi mărturisea acum 10 ani admirația sa pentru această tradiție a colindatului atât de bine păstrată în România.

Colindele noastre nu se mulțumesc să povestească doar Nașterea Domnului, ci recapitulează mai toate evenimentele importante din istoria mântuirii. Evocată în versuri de colind, această istorie începe cu Facerea lumii și a primilor oameni, Adam și Eva, așezați de Dumnezeu în grădina Raiului.

Colidele românești amintesc apoi profețiile mesianice din Vechiul Testament și împlinirea lor prin nașterea și minunile Mântuitorului, începând cu cea de la nunta din Cana Galileii, dar mai cu seamă prin jertfa Sa pe cruce, evocată chiar și la acest prilej de bucurie al Crăciunului.

Colidătorii vestesc astfel întreaga istorie a mântuirii neamului omenesc, continuată prin Sfintele Taine ale Bisericii până la « săvârșitul lumii » și Judecata de Apoi, menționate în veritabile « colinde apocaliptice » mai ales în regiunea Maramureșului.

Astfel, de-a lungul a două milenii, Crăciunul a devenit pe meleagurile românești un timp de cateheză creștină completă prin intermediul colindelor, cuvânt care ne vine de demult de la sărbătoarea romană a calendelor.

Acest cuvânt frumos, împreună cu obiceiul colindatului, a fost preluat de la români de toți vecinii lor slavi. Asfel în limbile bulgară, sârbă și slovacă « koleda » înseamnă Crăciun. Cu sensul de colindat a fost preluat sub forma « koliada » de ucrainieni, sub forma « koleda » de cehi, polonezi, dar și de ruși, care au dus colindele « koliadki »  până în extremul Orient.

Iată o astfel de koliadka în care regăsim prelucrată colinda maramureșană Cerul și pământul.

Și ungurii au preluat de la noi cuvântul « Crăciun », pe care îl pronunță « Karácsony ».

În alte limbi occidentale, cuvântul « colinde » se poate traduce doar prin expresii compuse precum « Cantiques de Noël », în franceză, sau « Christmas Carols », în engleză.

Oportunitatea catehezei la vremea Crăciunului pentru români a fost înțeleasă din proprie experiență de Mitropolitul Iosif, care încă în urmă cu 15 ani, pe când era student la Institutul de teologie ortodoxă Saint-Serge din Paris, împreună cu colegul său de studii și de cameră Ciprian Șpan, actualul Episcop Siluan al Italiei, colindau pe la case românești din regiunea pariziană, aducând bucurie și speranță printr-un repertoriu de colinde extrem de bogat.

L-am invitat așadar pe Înalt Preasfinţitul Mitropolit Iosif în această emisiune încălzită de armonia colindelor tradiționale de Crăciun.

Ajuns la finalul ultimei ediții din acest an a Vocii române din lume, realizatorul emisiunii, Bogdan Florin Vlaicu, vă urează tuturor « Un Crăciun plin de bucurie și un an nou 2012 fericit ! » și vă dă întâlnire pe site-ul emisiunii, la adresa voceadiasporei.mitropolia.eu

Acest articol a fost publicat în Emisiuni și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.