63. Parohia ortodoxă română din Bari (18.12.2011)

Vă voi prezenta astăzi cea mai veche parohie ortodoxă română din sudul Italiei, aflată în Bari, orașul Sfântului Nicolae.

Atât pe 6 decembrie, cât și duminica trecută, românii din această regiune l-au sărbătorit în mod deosebit pe sfântul lor ocrotitor, închinându-se la moaștele sale aflate în Basilica San Nicola.

Basilica San Nicola din Bari

Basilica San Nicola din Bari

Sfântul Nicolae a trăit în secolul al IV-lea și a fost arhiepiscop al Mirei, un port al provinciei Lycia, din partea răsăriteană a Imperiului roman, care se află astăzi în Turcia. După ce a trecut la Domnul, încununat cu nimbul sfințeniei, moaștele sale au fost venerate în catedrala orașului.

Triptic ortodox cu icoana Sfântului Nicolae în Basilica San Nicola

Triptic ortodox cu icoana Sfântului Nicolae în Basilica San Nicola

Dar în anul 1087, la câțiva ani după schisma din 1054 care a separat Apusul catolic de Răsăritul creștin ortodox, cavalerii cruciați au adus trupul Sfântului Nicolae la Bari, unde se află și astăzi, adăpostit de cripta monumentalei Basilici San Nicola.

Moaștele Sfântului Nicolae în cripta Basilicii San Nicola

Moaștele Sfântului Nicolae în cripta Basilicii San Nicola

Astfel, Sfântul Nicolae poate fi considerat cel mai vechi emigrant ajuns în Bari din Estul ortodox.

Capela ortodoxă din cripta Basilicii San Nicola

Capela ortodoxă din cripta Basilicii San Nicola

În amintirea acestui fapt, în cripta Basilicii San Nicola a fost amenajată o capelă ortodoxă.

Românii care au venit în ultimele decenii la Bari s-au bucurat să găsească aici moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, atât de venerat în țara noastră.

Venit din Oltenia natală, Părintele Mihai Drigă a fondat parohia ortodoxă română din Bari în anul 1983.

Vreme de 20 de ani a slujit chiar lângă moaștele Sfântului Nicolae, în modesta capelă ortodoxă amenajată în cripta basilicii catolice.

Dar numărul românilor din Bari a crescut mult în ultimii ani și astăzi slujbele sunt oficiate în biserica Sfântul Grigorie aflată în stânga Basilicii San Nicola și cu două secole mai veche decât aceasta.

Biserica San Gregorio, sediul parohiei ortodoxe române din Bari

Biserica San Gregorio, sediul parohiei ortodoxe române din Bari

Actualmente, în Italia se află cea mai mare comunitate românească din diaspora. Cei peste 1.100.000 de români constituie aici cea mai importantă minoritate națională și principala comunitate ortodoxă, organizată deja în peste 120 de parohii.

Pentru prima dată, după aproape un mileniu de la marea schismă din 1054, un episcop ortodox are sediul la Roma : este vorba despre Preasfințitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a doua Biserică din acestă țară, ca mărime, după Biserica Romano-Catolică.

Anul acesta, la praznicul Nașterii Maicii Domnului din 8 septembrie, Italia a recunoscut oficial Episcopia Ortodoxă Română printr-un document semnat de primul ministru Silvio Berlusconi.

Documentul a fost semnat apoi de președintele Italiei, Giorgio Napolitano, tot într-o zi de praznic ortodox, la Înălțarea Sfintei Cruci din 14 septembrie.

Statuia Sfântului Nicolae de lângă intrarea bisericii San Gregorio

Statuia Sfântului Nicolae de lângă intrarea bisericii San Gregorio

Potrivit Departamentului de informare şi mass-media al Episcopiei Italiei, această recunoaştere oficială reprezintă încununarea eforturilor şi a jertfelniciei celor care au pus bazele primelor comunităţi ortodoxe româneşti în Italia şi a tuturor celor care au continuat
şi au dezvoltat această lucrare, preoţi şi mireni, până la stadiul la care ea se află în prezent.

Părintele Mihai Drigă predicând alături de diaconul Florin Cârlig

Părintele Mihai Drigă predicând alături de diaconul Florin Cârlig

Printre acești pionieri ai Ortodoxiei noastre în Italia s-a aflat și Părintele protopop Mihai Drigă, pe care l-am rugat să ne vorbească mai întâi despre începuturile parohiei ortodoxe române Sfânta Treime din Bari.

Părintele Mihai Drigă

Părintele Mihai Drigă

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei a fost recunoscută de statul spaniol tot anul acesta, în luna aprilie.

Preasfinţitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, a primit recent un episcop vicar, pe Preasfințitul Ignatie Trif, care a fost hirotonit duminica trecută, pe 11 decembrie, în Catedrala din Paris a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Acest articol a fost publicat în Emisiuni și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la 63. Parohia ortodoxă română din Bari (18.12.2011)

  1. Petrescu Nicolae spune:

    Ma impresioneaza povestea preotului Mihai Driga atat de tare incat nu pot sa-mi stapanesc lacrimile.Are o naturalete in felul de a povesti povestea vietii lui si obiectivele ei, incat il poti compara cu sfintii.Cine stie………?Dumnezeu face minunile!Dialogul sau cu Sf.Nicolae e irezistibil ,ii simte puterea implinirii dorintelor sale asa de tare incat cred ca se transpune,e fescinant.Va voi vizita parinte,multa sanatate.Nicolae Sabin DRAGASANI

  2. ana sofronea spune:

    parintele Mihai Driga este un om minunat , cu un har de la Dumnezeu , ma fascineaza prdicile si slujbele care le tine , am ìnvatat f. multe lucruri , este un om de o deosebita valoare si bunatate !