Vă anunț mai întâi o veste bună pentru toți cei care au îndrăgit deja acestă emisiune.
De acum, puteți asculta sau reasculta toate cele patru ediții de până astăzi ale Vocii diasporei române pe noul site internet al emisiunii, la adresa : voceadiasporei.mitropolia.eu .
Pe acest site, pe care l-am pregătit pentru dumneavoastră, dragi ascultători, și pentru românii de pretutindeni, veți găsi în fiecare duminică o nouă emisiune prezentată în culori, la propriu prin fotografiile care o ilustrează, precum și în variantă originară, fără modificările circumstanțiale care pot apărea la difuzarea ei. Vă invit așadar să ascultați și să priviți emisiunile și pe acest modern radio color, unde puteți și să le descărcați în fișier mp3, precum și să-mi scrieți comentariile dumneavoastră, la adresa : voceadiasporei.mitropolia.eu .
Invitatul meu de astăzi, domnul conferențiar doctor Viorel Ștefăneanu, predă literatură comparată și limba franceză la universitatea Paris Est.
S-a născut la începuturile instalării regimului comunist în România.
Tatăl său, un profesor universitar cu studii de doctorat la Bordeaux, a fost considerat de noul regim ca fiind burghezo-moșier.
Fapt pentru care copilul Viorel și părinții săi au fost siliți să locuiască într-o singură cameră dintr-o casă naționalizată, unde baia și bucătaria erau comune pentru mai multe familii aflate în aceeași situație.
Înțelelegând din copilărie minciuna și alienarea promovate de sistemul totalitar comunist, tânărul Viorel Ștefăneanu a părăsit România în 1975.
Ajuns, ca refugiat politic, la Paris, a descoperit aici un Occident paradoxal, diferit de ceea ce sperase când plecase de acasă în căutarea libertății.
L-am vizitat pe Viorel Ștefăneanu în studioul său modest de la parter, cu vedere spre o mică grădină ca un colțișor de rai.
Am remarcat îndată, pe pereții camerei sale, numeroase icoane, și, așezate pe rafturi, multe cărți dar și vechi casete video cu filme ale marilor cineaști ca Tarkovski, Dreier sau Bergman.
Aici, acest doctor în literatură comparată la Sorbona, mi-a prezentat perspectiva sa, de « ideologie comparată », asupra comunismului pe care l-a părăsit și asupra capitalismului pe care l-a găsit în Franța.
L-am rugat pe Viorel Ștefăneanu să ne vorbească mai întâi despre motivele plecării sale din România.

Casa unde a murit generalul La Fayette în 1834, situată în centrul Parisului, în apropiere de Champs-Elysées
Ajuns la Paris în urmă cu peste 30 de ani în căutarea libertății, Viorel Ștefăneanu, conferențiar doctor în literatură comparată, ne-a oferit o îndrăzneață privire comparativă asupra comunismului și capitalismului, două ideologii și sisteme politice pe care le-a cunoscut bine, din proprie experiență.
Aș adăuga doar că, dincolo de gândirea unică și, respectiv, politicul corect, care caracterizează aceste ideologii, adevărata libertate este cea interioară, după cum ne-a încredințat, în urmă cu două milenii, Cel ce a zis : Adevărul vă va face liberi.
Excelent interviu. Dumnezeu sa va binecuvinteze.
Mi-a placut foarte mult interviul si “coloana sonora” foarte potrivita. Multumim frumos, pentru tot ceea ce faci.
Doamne ajuta!
Felicitari pentru emisiuni si pentru site care, cu ajutorul lui Dumnezeu, nadajduiesc sa fie de folos cat mai multor cautatori ai Adevarului si ai libertatii!
Intr-adevar, libertatea este lasare in voia lui Dumnezeu, este slobozire din moartea pacatului si unire cu Hristos, este Hristos Insusi viind in fiecare dintre noi.
Sa ne ajute Domnul sa urmam indemnul Sfantului Apostol Pavel, care ne adreseaza si noua aceste cuvinte: “Stati deci tari în libertatea cu care Hristos ne-a facut liberi si nu va prindeti iarasi in jugul robiei.” (Galateni, 5,1)
Vă mulțumesc mult tuturor pentru încurajări! Merci și pentru potrivita remarcă biblico-teologică!
Doamne ajuta,
Felicitari pentru efortul pe care il depuneti in slujba adevarului divin! Dumnezeu sa va rasplateasca osteneala si fie ca din ce in ce mai multi oameni sa ajunga la CUNOSTINTA ADEVARULUI, in IISUS HRISTOS, DOMNUL NOSTRU. Doresc ca apostolatul pe care il faceti sa nu ramana fara rezultate ci efortul depus sa va aduca satisfactii nemasurate in viata personala si profesionala.
Mulțumesc pentru felicitări și urări! Semănătorul poate doar să semene, dar ploaia vine de sus.
Excelent interviu, as vrea sa stiu de unde as putea downloda toate emisiunile pentru ca vreau sa le impartasesc si cu alti prieteni si avem multe de invatat din ele.
Va multumesc.