71. Diana Cazaban (12.02.2012)

Vă invit să o ascultați astăzi pe violonista Diana Cazaban din Paris, care, pe strune de cuget și suflet, ne va interpreta relația dintre muzica simfonică și spiritualitatea creștină, în lumina experienței sale de 27 de ani de exil.

În România, după ce a absolvit conservatorul din București, a obținut, doi ani la rând, premiul întâi la concursul național de muzică de cameră.

Ajunsă în Franța, doamna Diana Cazaban a intrat, ca vioara întâi, în prestigioasa orchestră simfonică Lamoureux. Împreună cu această cea mai veche orchestră franceză, susține și astăzi concerte în diferite orașe din Europa.

Totodată este profesoară de vioară la Schola Cantorum, una dintre primele școli de muzică din Paris, situată într-o veche abație benedictină din apropierea cartierului latin.

Se ocupă de formarea tinerilor muzicieni și în cadrul orchestrei simfonice a universității Sorbona din Paris.

Ne va evoca astăzi și memoria soțului său, compozitorul Costin Cazaban, care a trecut în veșnicie în urmă cu un an și jumătate.

Am rugat-o pe Diana Cazaban să ne vorbească mai întâi despre începutul exilului său parizian.

Acest articol a fost publicat în Emisiuni. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la 71. Diana Cazaban (12.02.2012)

 1. Ileana Apostol spune:

  Buna ziua!

  Ne-am cunoscut in Italia , in excursia din iulie.

  Din pacate nu am luat numarul dumneavoastra de telefon asa cum am dorit cand ne-ati aratat fotografiile pa care le-ati facut in pauza spectacolului cu Aida la Verona.
  Ati pute sa-mi trimiteti una sau doua fotografii pe adresa si in altfelmea de e-mail ?
  Am sa mai incerc si in alt fel sa comunic cu dumneavoastra, va rog sa-mi scuzati insistenta.

  Cu bine, Ileana Apostol