60. Centrul Dumitru Stăniloae din Paris și Martor 2 (27.11.2011)

Bun găsit tuturor la Vocea română din lume, emisiunea Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Sunt Bogdan Florin Vlaicu și vă prezint astăzi două evenimente importante care au avut loc la Catedrala Ortodoxă Română Sfinții Arhangheli din Paris.

În această lună în care s-a sărbătorit, pe 8 noiembrie, și hramul catedralei, la praznicul Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail.

IPS Mitropolit Iosif vorbind la deschiderea Centrului Stăniloae în Catedrala Ortodoxă Română din Paris
IPS Mitropolit Iosif vorbind la deschiderea Centrului Stăniloae în Catedrala Ortodoxă Română din Paris

Sâmbătă, 5 noiembrie, în Catedrala Ortodoxă Română din Paris a avut loc deschiderea Centrului Ortodox de Studii şi Cercetări Dumitru Stăniloae, o instituţie de cultură şi spiritualitate fondată în 2008 printr-o decizie a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale. Inaugurat în iulie 2009 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Centrul Dumitru Stăniloae, având sediul la Catedrala mitropolitană ortodoxă română din Paris, este o instituţie de cercetare, formare şi gândire, destinată instruirii permanente a clericilor din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale, dar şi pentru formarea cateheţilor şi a laicilor doritori de a ajuta Biserica. De asemenea, vor fi derulate mai multe proiecte editoriale de traducere ale autorilor români şi va fi promovată opera teologică a părintelui Dumitru Stăniloae, ca şi experienţa spirituală proprie Ortodoxiei româneşti.
Pentru realizarea acestora, Universitatea de Vară a mitropoliei, ajunsă anul acesta la a treia ediţie, va fi de acum organizată de Centrul Dumitru Stăniloae, iar în timpul anului vor avea loc cursuri regulate de iniţiere şi perfecţionare, seminarii, conferinţe, colocvii şi pelerinaje. Centrul cuprinde trei secţiuni, teologie, spiritualitate şi cultură, fiecare cu mai multe ramuri.

La deschidere, Înalt Preasfinţitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, a vorbit despre Centrul Dumitru Stăniloae, iar directorii responsabili au prezentat secţiunile şi departamentele acestuia.

Fiica ilustrului teolog român, Lidia Stăniloae-Ionescu, a evocat amintirea Părintelui Dumitru. Au susținut conferințe doi preoți ortodocși francezi din mitropolia noastră : Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard, fost ucenic al Părintelui Stăniloae, şi Părintele Gérard Reynaud.

Cu acest prilej a avut loc și lansarea primei traduceri în franceză a unei opere capitale a Părintelui Academician Dumitru Stăniloae, Teologia ascetică și mistică a Bisericii Ortodoxe, tradusă de preotul Jean Boboc şi de Romain Otal și apărută recent la prestigioasa editură pariziană Cerf.

Părintele Jean Boboc
Părintele Jean Boboc

Părintele Jean Boboc a prezentat această carte și a făcut o retrospectivă a vieţii şi operei Părintelui Dumitru Stăniloae.

Născut la Paris din tată român și mamă franceză, doctorul Jean Boboc și-a legat toată viața de biserica exilului românesc din Paris.

Ajuns la vârsta pensionării, a fost hirotonit preot pe 10 mai 2009, ziua în care această biserică a revenit în sânul Bisericii mamă, Patriarhia Ortodoxă Română, după peste 60 de ani de separație.

L-am rugat pe Părintele Jean Boboc să ne vorbească mai întâi despre Centrul Ortodox de Studii şi Cercetări Dumitru Stăniloae din Paris.

Cu Părintele Jean Boboc în fața Catedralei Ortodoxe Române  din Paris
Cu Părintele Jean Boboc în fața Catedralei Ortodoxe Române din Paris

Cu prilejul deschiderii Centrului Ortodox de Studii şi Cercetări Dumitru Stăniloae, a fost inaugurată și televiziunea on-line a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, care a transmis acest eveniment.

De atunci, pe adresa www.apostolia.tv, pot fi urmărite în direct cursurile predate în cadrul Centrului Stăniloae, în general seara, de la ora Parisului 19.

Sute de români din țară și din diaspora au urmărit în direct pe apostolia.tv și un alt eveniment care a avut loc recent în Catedrala Ortodoxă Română din Paris.

Pr. Târziu și Pr. Boboc prezentând documente în ziua Martor 2
Pr. Târziu și Pr. Boboc prezentând documente în ziua Martor 2

Sâmbătă, 19 noiembrie, patru invitați din România au evocat amintirea Părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa. Lor li s-a adăugat Înalt Preasfinţitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, care a și săvârșit parastasul de cinci ani al Părintelui Calciu.

Pr. Marinescu, IPS Mitropolit Iosif și Pr. Boboc săvârșind parastasul Părintelui Calciu
Pr. Marinescu, IPS Mitropolit Iosif și Pr. Boboc săvârșind parastasul Părintelui Calciu

Aceasta a fost a doua manifestare din seria intitulată Martor, dedicată martirilor-mărturisitori din temniţele comuniste, și inaugurată pe 22 mai prin evocarea lui Mircea Vulcănescu.

Părintele Emilian Marinescu, alături de Lucian Popescu și Răzvan Codrescu
Părintele Emilian Marinescu, alături de Lucian Popescu și Răzvan Codrescu

Născut pe 23 noiembrie 1925 la Mahmudia, Gheorghe Calciu a fost închis de două ori de regimul comunist, întâi ca student la medicină, apoi ca preot și profesor la seminarul teologic din București, pentru că a criticat în predicile sale educația ateistă a tinerilor și demolarea bisericilor.

Călit de suferințe, Părintele Calciu a fost silit să plece într-un dureros exil american, la capătul căruia, ca un neobosit mărturisitor al lui Hristos, a intrat în Împărăția lui Dumnezeu tot într-o zi de noiembrie, pe 21, la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului din anul 2006.

Moderatorul conferinţelor a fost Părintele Emilian Marinescu, consilier al Departamentului Cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

Părintele Emilian Marinescu, alături de Marcel Petrișor și Demostene Andronescu
Părintele Emilian Marinescu, alături de Marcel Petrișor și Demostene Andronescu

Acest articol a fost publicat în Emisiuni și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.