24. Ortodoxia în America (20.03.2011)

Pentru început, vreau să menționez o victorie recentă a crucii, semnul biruinței, cu atât mai semnificativă pentru noi în această vreme dintre Duminica Ortodoxiei sau a triumfului cinstirii Sfintelor Icoane și Duminica Sfintei Cruci.

Vinerea trecută, pe 18 martie 2011, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a decis, prin hotărâre definitivă, că şcolile publice din Italia au dreptul de a păstra crucifixele în sălile de clasă. România, alături de alte cinci țări majoritar ortodoxe, Grecia, Cipru, Bulgaria, Moldova și Rusia, face parte dintre cele zece state care au susținut Italia în acest recurs împotriva deciziei CEDO din 2009 care impunea scoaterea crucifixelor din școli.

O astfel de victorie a tradiției creștine este și în interesul copiilor comunității românești care constituie cea mai importantă minoritate din Italia.

Această decizie istorică a creat un precedent juridic împotriva celor care se prevalează de democrație pentru a încerca să împiedice spiritualitatea creștină să se manifeste în spațiul public al țărilor europene.

Patriarhia Română a salutat hotărârea CEDO, care, prin analogie sau în mod indirect, arată caracterul nefondat şi injust al atacurilor împotriva prezenţei icoanelor în şcolile publice din România, precum şi împotriva orei de religie.

Tot vinerea trecută, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe IPS Părinte Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Alba Iuliei, ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

IPS Nicolae, Arhiepiscop român al celor două Americi

IPS Nicolae, Arhiepiscop român al celor două Americi

Din acele regiuni ale Transilvaniei, de unde provine și astăzi o mare parte a diasporei române, au plecat în secolul al XIX-lea primii români atrași de promisiunile Lumii Noi în America.

În America de Nord există astăzi două dioceze românești.

Episcopia Ortodoxă Română a Americii face parte din Biserica Ortodoxă Americană, are sediul la Detroit și îl are ca întâistătător pe IPS Arhiepiscop Nathaniel Popp, un urmaș al românilor ardeleni emigrați aici la începutul secolului XX.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi face parte din Biserica Ortodoxă Română, are sediul la Chicago și este condusă de IPS Arhiepiscop Nicolae Condrea.

Voi continua astăzi dialogul, început într-o emisiune anterioară, cu Arhiepiscopul Nicolae al celor două Americi despre românii și Ortodoxia de pe continentul nord-american.

Cântarea liturgică a fost intrepretată de corul Madrigal din București.

Acest articol a fost publicat în Emisiuni și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.