16. Unitatea românilor de pretutindeni (23.01.2011)

Vă invit să ascultați astăzi o emisiune consacrată unității românilor de pretutindeni, pentru că mâine vom aniversa ziua Unirii Principatelor Române.

Tablou din Palatul Patriarhiei care reprezintă Unirea Principatelor Române

Tablou din Palatul Patriarhiei care reprezintă Unirea Principatelor Române

La 24 ianuarie 1859, prin alegerea ca domn al Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza, ales deja domn al Moldovei cu câteva zile mai devreme, a luat naștere pe harta Europei o nouă țară, numită mai întâi Principatele Unite iar, din 1866, România. Astfel, poporul român a dat mărturie lumii despre unitatea, latinitatea și spiritualitatea sa creștină ortodoxă romano-bizantină, prin adoptarea numelui oficial al Imperiului roman creștin, dispărut în 1453, Romania.

Harta Principatelor Unite

Harta Principatelor Unite

Dar Moldova care s-a unit atunci cu Țara Românească nu mai era întreagă. Deja de câteva decenii două regiuni ale sale erau stăpânite de străini: Bucovina de Imperiul austriac și Basarabia de Imperiul rus.

Astfel, sărbătorirea Unirii Principatelor este un bun prilej să ne amintim și de frații noștrii din celălalt stat românesc, Republica Moldova.

Prof. dr. Victor Crăciun

Prof. dr. Victor Crăciun

De aceea l-am invitat în emisiunea de astăzi pe domnul profesor doctor Victor Crăciun, președintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.

Născut la Chișinău în 1934, nu a uitat niciodată Basarabia, pe care a trebuit s-o părăsească în 1940, când a fost ocupată de bolșevici.

Autor al unui splendid album Mihai Eminescu, reeditat anul trecut în condiții grafice deosebite sub egida Ligii sale, istoricul literar Crăciun a publicat studii și despre Brâncuși, Enescu și alte personalități ale culturii române.

L-am rugat pe Victor Crăciun să ne vorbească mai întâi despre întemeierea Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.

Pentru că mâine vom sărbători ziua de naștere a țării noastre, prin Unirea Principatelor Române, se cuvine să-i urăm: “La mulți ani România!”

Acest articol a fost publicat în Emisiuni și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.