13. Un român de origine franceză (2.01.2011)

Bun găsit la emisiunea Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale.

Sunt Bogdan Florin Vlaicu și vă doresc tuturor un an 2011 plin de bucurii și roade duhovnicești pe drumul spre mântuire.

De la debutul său, vreme de trei luni, această emisiune s-a numit Vocea diasporei române.

Dar s-au ridicat voci în cadrul mitropoliei noastre care consideră că termenul « diasporă » nu mai este potrivit cu realitatea complexă a Ortodoxiei românești din lume. În diferite țări, persoane și comunități de alte origini etnice și confesionale descoperă și acceptă credința ortodoxă în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Astfel, numeroase parohii ortodoxe franceze fac parte din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale si Meridionale. Dacă putem spune că acești francezi aparțin Bisericii Ortodoxe, ba chiar Ortodoxiei românești, mai ales în situația în care vorbesc limba română, ei nu fac parte din diaspora română.

Așadar, cuvântul « diaspora », provenind din limba greacă unde semnifică « diseminare » sau « împrăștiere », este cel puțin limitativ pentru subiectul acestei emisiuni.

Iată de ce, la acest timp de preschimbare a anului, am decis să preschimb și titlul acestei emisiuni în Vocea română din lume.

Dar atât genericul muzical, extras din prima Rapsodie română a lui George Enescu, cât și conținutul emisiunii rămân neschimbate.

Așa cum spuneam, există și oameni care, fără a se naște din părinți români, îndrăgesc atât de mult spiritualitatea românească încât devin români ortodocși în duh.

Un astfel de om este Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard, Potopop al Protopopiatului Franţei din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

Dacă în emisiunile precedente v-am prezentat români care reprezintă cu cinste România și diaspora noastră în țările unde locuiesc, cred că este intreresant să aflăm astăzi ce crede despre spiritualitatea românească un francez care a ales s-o cunoască și să se împărtășească dintr-ânsa într-un mod pilduitor pentru toți românii.

Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard descinde dintr-o veche familie aristocratică franceză. Dealtfel o nobleţe spirituală, autentic creştină, i se poate citi pe chip şi în gesturi. Este profesor universitar de limbi clasice şi preot paroh al parohiei ortodoxe francofone Saint Germain et Saint Cloud din Louveciennes, în apropierea Parisului.

După ce, în urmă cu aproape patruzeci de ani, a devenit ortodox în Biserica Ortodoxă Română, Părintele Marc-Antoine a vizitat adeseori România.

Copil fiind, l-am văzut pentru prima oară în anii ’80, slujind ca preot la Mânăstirea Antim din Bucureşti împreună cu duhovnicul său, Părintele stareț Sofian Boghiu. Chipul ascetic al acestui preot ortodox francez, care făcea eforturi să slujească în limba română și roșea de fiecare dată când se încurca, mi-a făcut o impresie puternică. Dar n-am îndrăznit atunci să-i vorbesc.

L-am revăzut și ascultat în 1990, vorbind la prima întâlnire organizată de Frăția Ortodoxă Română la București, când am avut și privilegiul unei prime convorbiri.

Apoi l-am citit în cartea Mica dogmatică vorbită. Dialoguri la Cernica, apărută în 1995 la Sibiu, pe care o publicase mai întâi în 1993 la Paris, cu titlul Ose comprendre que je t’aime, în traducere: „Îndrăznește să înțelegi că te iubesc”.

Prin această carte, în care prezenta convorbirile sale cu Părintele Academician Dumitru Stăniloae, publicul francez a putut să-l cunoască mai bine pe marele teolog român.

Din 2001, când am creat emisunea L’Eglise orthodoxe aujourd’hui, Biserica Ortodoxă astăzi, unica emisiune ortodoxă săptămânală din Paris, a cărei difuzare continuă la Radio Notre Dame în fiecare duminică, Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard este invitatul meu preferat, mereu dispus să-mi acorde un interviu, cu amabilitatea și competența care-i sunt caracteristice.

Pe cei care înțelegeți limba franceză, vă invit să-l ascultați în emisiunile L’Eglise orthodoxe aujourd’hui, disponibile pe site-ul emisiunii la adresa ortradio.free.fr .

Dar astăzi avem bucuria de a-l asculta vorbind în limba noastră, cu smerenie, eleganță și umor.

Cu un spirit de observație fin și duhovnicesc, bazat pe vasta sa cultură franceză și română, precum și pe experiența sa de viață ortodoxă autentică, preotul francez Marc-Antoine Costa de Beauregard ne-a prezentat esența spiritualității românești cu căldura inimii sale române.

Se cuvine așadar să punem la inimă cuvintele sale și să ne străduim ca, în țările unde locuim, să dăm mărturie prin viața noastră despre o civilizație românească a bunei cuviințe, a echilibrului duhovnicesc și a comuniunii persoanelor.

Cântările pe care le-ați ascultat au fost interpretate de corala pariziană Carmina Romana în cadrul concertului susținut în biserica Saint Sulpice din Paris, cu ocazia sărbătorii Intrării în Biserică a Maicii Domnului.

Acest articol a fost publicat în Emisiuni. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.