20. Europa creștină (20.02.2011)

Academicianul Eugen Simion

Academicianul Eugen Simion

Vă invit să ascultați astăzi partea a doua a dialogului, pe care l-am început într-o emisiune precedentă, cu domnul academician Eugen Simion, unde vom stărui asupra Europei creștine și spiritualității românești.

Între 1998 și 2006, Eugen Simion a fost președintele Academiei Române, al cărei membru este de 20 de ani.

Actuamente este membru în 4 academii din Europa și corespondent al Academiei de Științe Politice și Morale din Franța.

Am precizat doar ultimul său titlu în urma sugestiei făcute, într-un comentariu pe site-ul emisiunii, voceadiasporei.mitropolia.eu, de domnul Ion Caramache, un ascultător care a insistat asupra folosirii termenului „corespondent” în loc de „membru corespondent”, așa cum îl preluasem din biografia invitatului meu în emisiunea pe care i-am consacrat-o.

Dar pe domnul academician Eugen Simion nu l-am invitat pentru mulțimea titlurilor sale, pe care nici nu am considerat necesar să le repet astăzi, cu atât mai puțin să le verific.

Prefer să mă călăuzesc după cuvântul lui Hristos : „fiecare pom se cunoaşte după roadele lui”.

De peste o jumătate de veac activitatea omului de cultură Eugen Simion aduce multe roade bune. Unele dintre acestea au fost menționate în emisiunea trecută, altele vor fi prezentate astăzi.

Amintesc acum doar că este „părintele Zilei Culturii Naționale”, sărbătorită pentru prima dată la 15 ianuarie 2011.

În 1999, sub auspiciile Academiei Române, a creat Fundația Națională pentru Știință și Artă, al cărei președinte este și astăzi.

Din 2001, Eugen Simion organizează în fiecare an la București un prestigios seminar internațional intitulat „Penser l’Europe”, „A gândi Europa”.

Acest articol a fost publicat în Emisiuni și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.