84. Mana Sfântului Nicolae din Bari (13.05.2012)

Vă voi prezenta astăzi cea mai veche parohie ortodoxă română din sudul Italiei, aflată în Bari, orașul Sfântului Nicolae.

Sfântul Nicolae a trăit în secolul al IV-lea și a fost arhiepiscop al Mirei, un port al provinciei Lycia, din partea răsăriteană a Imperiului roman, care se află astăzi în Turcia. După ce a trecut la Domnul, încununat cu nimbul sfințeniei, moaștele sale au fost venerate în catedrala orașului.

Dar pe 9 mai 1087, la câțiva ani după schisma din 1054 care a separat Apusul catolic de Răsăritul creștin ortodox, cavalerii cruciați au adus trupul Sfântului Nicolae la Bari, unde se află și astăzi, adăpostit de cripta monumentalei Basilici San Nicola.

Astfel, Sfântul Nicolae poate fi considerat cel mai vechi emigrant ajuns în Bari din Estul ortodox.

În amintirea acestui fapt, în cripta Basilicii San Nicola a fost amenajată o capelă ortodoxă, alături de moaștele sfântului.

Miercurea trecută, pe 9 mai a fost sărbătorită Aducerea la Bari a moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae, sărbătoare menționată și în calendarul liturgic ortodox.

Cu această ocazie, în fiecare an, din mormântul Sfântului Nicolae de la Bari este extrasă mana, un lichid incolor care izvorăște din oasele sfântului, în cadrul unei slujbe care îi reunește pe credincioșii catolici dar și pe cei ortodocși, majoritatea români.

La slujbă este invitat și un episcop ortodox, care în mai multe rânduri a fost Înalt Preasfințitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale.

Mana Sfântului Nicolae este apoi amestecată cu aghiasmă și pusă în numeroase sticluțe pe care pelerinii le procură aici în tot cursul anului și beau din mană pentru a se tămădui de boli.

Românii care au venit în ultimele decenii la Bari s-au bucurat să găsească aici moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, atât de venerat în țara noastră.

Venit din Oltenia natală, Părintele Mihai Drigă a fondat parohia ortodoxă română din Bari în anul 1983.

Vreme de 20 de ani a slujit chiar lângă moaștele Sfântului Nicolae, în modesta capelă ortodoxă amenajată în cripta basilicii catolice.

Dar numărul românilor din Bari a crescut mult în ultimii ani și astăzi slujbele sunt oficiate în biserica Sfântul Grigorie aflată în stânga Basilicii San Nicola și cu două secole mai veche decât aceasta.

Actualmente, în Italia se află cea mai mare comunitate românească din diaspora. Cei peste 1.100.000 de români constituie aici cea mai importantă minoritate națională și principala comunitate ortodoxă, organizată deja în peste 160 de parohii.

Pentru prima dată, după aproape un mileniu de la marea schismă din 1054, un episcop ortodox are sediul la Roma : este vorba despre Preasfințitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a doua Biserică din acestă țară, ca mărime, după Biserica Romano-Catolică. Preasfințitul Siluan a fost înscăunat  ca Episcop român al Italiei, în urmă cu 4 ani, pe 8 mai 2008.

La praznicul Nașterii Maicii Domnului din 8 septembrie 2011, Italia a recunoscut oficial Episcopia Ortodoxă Română printr-un document semnat de primul ministru italian Silvio Berlusconi.

Documentul a fost semnat apoi de președintele Italiei, Giorgio Napolitano, tot într-o zi de praznic ortodox, la Înălțarea Sfintei Cruci din 14 septembrie.

Potrivit Departamentului de informare şi mass-media al Episcopiei Italiei, această recunoaştere oficială reprezintă încununarea eforturilor şi a jertfelniciei celor care au pus bazele primelor comunităţi ortodoxe româneşti în Italia şi a tuturor celor care au continuat
şi au dezvoltat această lucrare, preoţi şi mireni, până la stadiul la care ea se află în prezent.

Printre acești pionieri ai Ortodoxiei noastre în Italia s-a aflat și Părintele protopop Mihai Drigă, pe care l-am rugat să ne vorbească mai întâi despre începuturile parohiei ortodoxe române Sfânta Treime din Bari.

Acest articol a fost publicat în Emisiuni. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la 84. Mana Sfântului Nicolae din Bari (13.05.2012)

  1. baciu ionut spune:

    sunt din Roma,as dori sa ajung cu familia la Bari unde sunt moastele Sfintului Nicolae,imi puteti da numele strazii,localitatea,ca sa pot sa le adaug pe navigatorul masinii,astfel sa putem ajunge?va multumesc,o seara buna tuturor.