Hristos a înviat !
Vă urez ca sărbătoarea sărbătorilor de astăzi, Duminica Sfintelor Paști, să vă umple sufletele de bucuria și de lumina Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
După ce slujit denia prohodului Domnului vineri seara în parohia Sfintele Parascheva și Genoveva din cripta bisericii Saint Sulpice, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, a oficiat slujba Învierii Mântuitorului în catedrala românească Sfinții Arhangheli din Paris.
Numeroși credincioși, români dar și ortodocși francezi și de alte naționalități, au venit să se împărtășască de lumina Învierii la miez de noapte în cele 5 parohii românești și cele 3 parohii francofone din regiunea pariziană. După slujbă, ei s-au reunit în jurul unor agape cu bucate tradiționale de Paști.
Mâine, în a doua zi a praznicului Sfintelor Paști, Părintele Mitropolit Iosif i-a invitat pe credincioșii români și francezi din mitropolia noastră la sediul mitropolitan din Limours, în apropierea Parisului, unde maicile îi vor întâmpina cu o masă pascală românească.
La Limours se află principalul sediu administrativ al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.
Aici îşi are reşedinţa Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Iosif, în mijlocul unei mici comunităţi monastice, după tradiţia Bisericii Ortodoxe.
Reşedinţa mitropolitană a fost inaugurată în 2001, într-un impozant imobil din secolul al XIX-lea, fosta locuință a marelui diplomat român Nicolae Titulescu, cunoscută în Limours sub numele de « casa românească ».
Doi ani mai târziu, Mitropolitul Iosif a săvârşit slujba de aşezare a pietrei de temelie a bisericii şi de începere a lucrărilor. Biserica tradițională din lemn a fost adusă de Înalt Prea Sfinţitul Iosif din Maramureșul său natal și asamblată în curtea reședinței în mai puțin de două luni.
Această biserică maramureșană, unică în Franța, a devenit curând un motiv de mândrie pentru primarul și locuitorii din orășelul Limours.
Interiorul a fost împododobit cu o splendidă pictură murală de iconarul diacon Nicolae Bălan.
Biserica a fost sfinţită, pe 11 iulie 2009, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu 15 ierarhi ortodocși români și străini, în prezenţa a numeroși preoţi şi credincioşi veniți din toată Europa.
Într-o lume marcată de secularizare și relativism, praznicul cel mare al Învierii de astăzi este un bun prilej de a ne aminti esența credinței noastre creștine ortodoxe, prin aceste cuvinte ale Mitropolitului Iosif.
Prea Sfințitul Marc Nemțeanul, epicopul vicar francez al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, a oficiat slujba Învierii la parohia ortodoxă francofonă Sfântul Iosif din orașul Bordeaux, situat în sud-vestul Franței.
Născut în 1958, la Paris, Marc Alric a absolvit Facultatea de Arhitectură şi Institutul de Urbanism din capitala Franței.
Descoperind Ortodoxia, a renunțat la cariera sa de arhitect parizian și a intrat în Mănăstirea Sihăstria din Moldova, unde a fost tuns în monahism în 1992 și a început să învețe limba română.
Apoi a fost hirotonit preot de către Prea Fericitul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, şi a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi în anul 1995.
Întors în Franţa, a petrecut câţiva ani în Mănăstirea Sfântul Siluan de la Saint-Mars-en-Locquenay.
Din 2003 i-a fost încredinţată spre păstorire parohia ortodoxă francofonă Sfântul Iosif din Bordeaux.
A tradus în franceză volumul Arhimandritului Ioanichie Bălan, Viaţa Părintelui Cleopa, publicat în colecția Mari părinți duhovnici ai secolului XX a editurii L’Age d’Homme, în 2004.
După ce a fost propus de Mitropolitul Iosif și ales de Sfântul Sinod, în sâmbata luminată a anului 2005 Părintele Marc a fost hirotonit Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, cu titlul de Nemțeanul. Slujba a fost săvârșită, la Biserica românească Sfinții Arhangheli din Paris, de opt ierarhi români în frunte cu Mitropolitul Daniel al Moldovei și Bucovinei.
Vestea hirotoniei întru episcop ortodox a parizianului Marc Alric de către ierarhii români a fost primită cu bucurie de toți ortodocșii francezi.
Astăzi, Episcopul vicar Marc Nemțeanul îl ajută pe Mitropolitul Iosif în păstorirea parohiilor ortodoxe române și franceze din Franța.
L-am rugat pe Prea Sfințitul Marc să ne spună mai întâi cum a cunoscut credința ortodoxă.
Cântările liturgice au fost interpretate de coralele Madrigal din București și Sfântul Ioan Damaschin din Paris.
Ajuns la finalul acestei ediții a Vocii române din lume, realizatorul emisiunii, Bogdan Florin Vlaicu, vă dorește o Săptămâna Luminată plină de bucurii duhovnicești.