Notă: V-am propus astăzi această emisiune în memoria celor căzuți pentru libertatea țării noastre în urmă cu 21 de ani (dar și mai înainte).
Invitatul meu de astăzi, domnul conferențiar doctor Viorel Ștefăneanu, predă literatură comparată și limba franceză la universitatea Paris Est.
S-a născut la începuturile instalării regimului comunist în România. Tatăl său, un profesor universitar cu studii de doctorat la Bordeaux, a fost considerat de noul regim ca fiind burghezo-moșier. Fapt pentru care copilul Viorel și părinții săi au fost siliți să locuiască într-o singură cameră dintr-o casă naționalizată, unde baia și bucătaria erau comune pentru mai multe familii aflate în aceeași situație.
Înțelelegând din copilărie minciuna și alienarea promovate de sistemul totalitar comunist, tânărul Viorel Ștefăneanu a părăsit România în 1975.
Ajuns, ca refugiat politic, la Paris, a descoperit aici un Occident paradoxal, diferit de ceea ce sperase când plecase de acasă în căutarea libertății.
L-am vizitat pe Viorel Ștefăneanu în studioul său modest de la parter, cu vedere spre o mică grădină ca un colțișor de rai. Am remarcat îndată, pe pereții camerei sale, numeroase icoane, și, așezate pe rafturi, multe cărți dar și vechi casete video cu filme ale marilor cineaști ca Tarkovski, Dreier sau Bergman.
Aici, acest doctor în literatură comparată la Sorbona, mi-a prezentat perspectiva sa, de « ideologie comparată », asupra comunismului pe care l-a părăsit și capitalismului pe care l-a găsit în Franța.
L-am rugat pe Viorel Ștefăneanu să ne vorbească mai întâi despre motivele plecării sale din România.
Ajuns la Paris în urmă cu peste 30 de ani în căutarea libertății, Viorel Ștefăneanu, conferențiar doctor în literatură comparată, ne-a oferit o îndrăzneață privire comparativă asupra comunismului și capitalismului, două ideologii și sisteme politice pe care le-a cunoscut bine, din proprie experiență.
Aș adăuga doar că, dincolo de gândirea unică și, respectiv, politicul corect, care le caracterizează, adevărata libertate este cea interioară, după cum ne-a încredințat acum două milenii Cel ce a zis : Adevărul vă va face liberi.
Am ascultat cu mare atentie cele spuse de domnul Viorel Stefaneanu si simtim si noi astazi, apasand pe umerii nostri aceasta masinarie politica occidentala: ca si el si noi am fost pusi in situatia de a alege: ne vindem sau nu ne vindem; si Dam slava lui Dumnezeu ca am avut puterea si nu o data, sa spunem NU ne vindem si am castigat Bucurie si Dragoste pentru noi si pentru cei pentru care am refuzat sa ne vindem (lucram in domeniul medical). Iar cei slujitori a sistemului au au fost risipiti si rusinati…dupa cu adesea citim in psalmi.
Credinta ca Dumnezeu este alaturi de noi impreuna Lucrator in toate clipele vietii noastre si in toate aspectele vietii noastre (in spiritul celor spuse si de parintele Marc-Antoine cu ocazia unuia din interviurile precedente) si dorinta de a-I face placere lui Dumnezeu prin viata noastra pe pamant, pot sa biruie lanturile oricat de parsive ale oricarui sistem prin interventia directa si nemijlocita a lui Dumnezeu in viata personala a fiecaruia.
Nici un sistem politic nu va putea sa satisfaca sau sa prevada vreodata nevoile tuturor oamenilor, va fi mai mult sau mai putin suficient, selectiv sau distructiv.De altfel cred ca politicul nici n-ar trebui sa existe! O vorba romaneasca spune: “schimbarea imparatului e bucuria nebunului”. Singur Dumnezeu poate armoniza viata oamenilor.
Biserica ramane salvatoarea omului din toate timpurile, pentru prezent si pentru vesnicie, fiind propovaduitoarea Cuvantului lui Dumnezeu si Lucratoarea a sufletului omului prin administrarea Harului lui Dumnezeu care i-a fost incredintat.
Romania de astazi este un exemplu graitor in acest sens.
Fie ca Hristos sa se nasca in inimile tuturor!
La multi ani!
Mi-ar face mare placere sa-l revad pe Viorel Stefaneanu ale carui idei le impartasesc.
M.G.